Förberedelse inför valet i september – ett förslag

I september 2018 är det riksdagsval. Nästa gång blir 2022. Under perioden 2018 – 2022 kan många nya vindkraftverk komma att projekteras/byggas. Kanske i Din kommun. Vill du skydda din närmiljö, bör du nu tänka framåt. Efter valet 2018 kan det vara försent, om din kommun då får en vindkraftsvänlig majoritet.

Inför valet 2014 hade lokaltidningen  (DalaDemokraten)  i min hemkommun  en artikelserie som hette “Kan du lova ? “.  Här tillställdes de olika partierna frågor som läsekretsen kunde ställa. Exempelvis “Kan ni lova att utöka antalet äldreboenden?“  Alla partierna ställde givetvis upp, och det blev intressanta svar och artiklar för tidningen.

Vi frågade: “Kan ni lova att inga ytterligare vindkraftverk kommer att byggas i kommunen?“ Och vi fick svar från alla partier i kommunen. Alla svarade “Ja“, utom Centern.

I 42 kommuner, från Ö-vik till Ludvika, kunde medborgarna ställa olika frågor till sina politiker. Satsningen blev en succé, och tidningshuset Mittmedia nominerades till Stora Journalistpriset. (Läs mer om detta  –  googla: “Succésatsningen kan du lova – ett år efter valet“)

Tänk på den här möjligheten. Det är nu före valet som vi ska lokalt avkräva partierna deras ställningstaganden. Dessa kanske tänker ett varv extra på vad valmanskåren i stugorna tänker – om alla i förväg vet att svaren kommer att publiceras.

På detta sätt bidrar vi till att fördjupa lokaldemokratin. Ta upp saken med din lokaltidning, och berätta om Mittmedias framgångsrika upplägg. Och om ni lyckas  –  formulera när det blir dags en lagom giftig fråga med koppling till vindkraftsutbyggnad. Det viktiga är att partierna avkrävs besked om hur de ställer sig till eventuell framtida utbyggnad. Ja eller nej. Kommunen äger frågan.

Det kommer att bli ett nytt och vitaliserande inslag i det lokala politiska livet – och till ledning för hur du i valet kan lägga din röst.

/Jan Hedman, ordförande FSL