Sök
Nyhetsnotiser
Okunniga journalister
2014-08-21 09:41

Thomas Kåberger f d generaldirektör för Energimyndigheten får okritikskt redogöra för den tyska Energiwende. Eftersom journalisterna inte kan ämnet blir de helt okristiska till påståendena. Ett journalistiskt lågvattenmärke. Lyssna efter 1:36:55 minuter i programmet.

En rapport från verkligheten..
2014-08-21 09:30

Om hur det är att bo nära vindkraftverk.

Fel att satsa på vindkraften
2014-08-21 05:19
Vindkraft i Sverige är en felsatsning av gigantiska mått.

Tillgång och efterfråga möttes inte
2014-08-21 05:09
ENGLAND Mycket vind men ingen elförbrukning innebar att vindindustrin fick betalt för att inte producera. Denna gången blev det en rekordsumma.

Vindkraftsanläggning tvingas till ändringar
2014-08-21 04:52
Las Vegas. Vindkraftsanläggningen dödar fler fladdermöss än de fått tillstånd till.

Energibolag varnar regeringen
2014-08-21 04:42
AUSTRALIEN. Om RET ( Renewable Energy Target, Målet för förnyelsebar energi) sänks kommer bolag att gå i konkurs. Då kommer bolagen att vidta rättsliga åtgärder.

Vindkraft väcker ont blod
2014-08-20 22:08
Kan nio planerade vindkraftverk faktiskt slå en påle rakt genom hjärtat på en hel by och förstöra årtionden av vänskap?

Nej till vindkraft i våra vackra fjäll
2014-08-20 22:03
Planerna på vindkraft har sedan länge hamnat i konflikt med turismnäringen, som vill stoppa de 60 talet snurror som planeras intill stug-och skidorten Gräftåvallen.

Vindkraftsbranschen utan uppförandekod
2014-08-20 19:36
Mycket bra artikel i Dagens Industri-Agenda Energi. Tyvärr ligger den bakom en betalvägg, men det går att teckna sig för en gratis månad.
Gör det och läs artikeln.

Tvivelaktigt behov av vindkraft
2014-08-20 11:27
Läs Marian Radetzkis och Jonny Fagerströms artikel på Second Opinion.
"Lyft" gärna artikeln. Se överst på artikelsidan!

Second Opinion

En ögonblicksbild av vindkraftens problematik

 

 

Kraftlägesredovisningen vid Svenska Kraftnät har de senaste veckorna bjudit på en varierande och informativ läsning. Vindkraften har generellt sett varierat kraftigt mellan i det närmaste noll i effektivitet, och upp till normalvärden för vindkraft, alltså kring 20 % effektivitet. Ovanstående bild är tagen vid lunchtid 2012-02-10.

Den svenska vindkraften har en installerad effekt på 2900 MW och den danska 3900 MW. Bilden visar att den svenska vindkraften arbetar med en effektivitet på ca 12 % av den installerade effekten och den danska vindkraften levererar knappt 2 % av sin installerade effekt. Den svenska vattenkraften rullar på nästan för fullt, den har en installerad effekt på 16200 MW och ger nu nästan 80 %. Den utskällda svenska kärnkraften som "alltid står still" har en installerad effekt på 9400 MW och levererar alltså i dagsläget 75 % av sin installerade effekt.

Sammanställning av effektiviteten:

Vattenkraft: 80 %

Kärnkraft: 75 % 

Svensk vindkraft: 12 %

Dansk vindkraft: 2 %

En viktig sak som man kan läsa ut av bilden ovan är att Danmarks hela behov av elkraft i princip täcks av kol/värmekraft. Skälet är givetvis att man i Danmark planeringsmässigt måste räkna med att vindkraften levererar noll, vilket den i princip gör i ovanstående situation. Planeringen i det danska elnätet bygger också rutinmässigt på att vindkraften faktiskt förväntas ge noll effekt. I Sverige är motsvarande planeringsvärde 6 % av den installerade effekten. Att värdet i Sverige är marginellt högre beror sannolikt på en större utspridning av snurrorna så att man i praktiken alltid har har en liten gnutta vind någonstans, varvid man kan ta en större risk.

Man ska då veta att kolkraft är en mindre bra reglerkraft för vindkraft. Ett kolkraftverk i beredskapsmod bränner stora mängder olja för att snabbt kunna startas när det slutar blåsa. Vinsten för miljön är därför marginell.  Det är också därför som tyskar och danskar med mycket vindkraft är ute efter den svenska vattenkraften som reglerkraft.

Ovanstående siffror borde ge ett rimligt svar på varför vindkraft inte kan ersätta bas- och/eller reglerkraft. Intermittensen är hög och leveranserna av vindel är alldeles för opålitliga.

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information


FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter, 20 kr per st. - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märkena med inbetalningsavi.

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design