Sök
Nyhetsnotiser
Vindkraftsbubblan allt närmare att spricka
2014-10-01 15:59
När produktionen och leveranserna ökar, faller lönsamheten dramatiskt. En galen affärsidé fullt i klass med Ebberöds Bank, skriver Jonny Fagerström och Björn Törnvall.

Dyrt för Karlstad och Hammarö
2014-10-01 15:57
Ägarna KBAB, Karlstads Energi och Hammarö kommun lägger upp ytterligare 35 miljoner kronor för att förhindra att Vindpark Vänern Kraft AB blir konkursmässigt.
Utöver det avsätts 30 miljoner i en kapitaltäckningsgaranti.

Havsbaserad vindkraft dyr
2014-09-30 22:59
- Vi måste sänka kostnaderna för vi kan inte räkna med subventioner för evigt, vi måste ner till de kostnader som den konventionella kraften har, säger Alberto Méndez Rebollo, chef för Vattenfall Vindkraft.

Berguv sätter stopp för vindkraft på Vävra berg
2014-09-30 22:51
Vindkraften bottnar och toppar
2014-09-30 22:46
Vindkraften slog rekord i lördags i mest producerat och19 juli i sämst producerat. Statistiken visar hur kraftigt vindenergin varierar.

Oro för vindkraft nära skolan
2014-09-30 08:42

Miljö- och byggnadsnämnden i Uppvidinge har fått in ett yttrande från barn- och utbildningsförvaltningen om etablering av vindkraft nära Åsedaskolan.

Vindkraft dålig affär för Umeå energi
2014-09-30 08:37

Vindkraften har hittills varit en dålig investering för Umeås kommunala energibolag.

Elbolag: Nu sjunker elpriset
2014-09-29 12:40

"Bixia ser förutsättningar för stabila elpriser resten av året, om det blir relativt normala temperaturer och god tillgänglighet på kärnkraft, och om den hydrologiska balansen inte försämras ytterligare."

Vad säger Bixia? Om det slutar blåsa ojämnt (vilket är en utopi) och kärnkraften levererar (vilket inte är en utopi) så ska det nog gå bra!? Då är det kanske inte så bra att satsa på vindkraft!

Ny Teknik

Vindkraftbygge i renbetesområde stoppas
2014-09-29 06:17
Man måste hitta andra lämpligare platser för att bygga vindkraftverk
2014-09-29 06:16

Om en sak är partierna överens om i Hörby

nsk

En ögonblicksbild av vindkraftens problematik

 

 

Kraftlägesredovisningen vid Svenska Kraftnät har de senaste veckorna bjudit på en varierande och informativ läsning. Vindkraften har generellt sett varierat kraftigt mellan i det närmaste noll i effektivitet, och upp till normalvärden för vindkraft, alltså kring 20 % effektivitet. Ovanstående bild är tagen vid lunchtid 2012-02-10.

Den svenska vindkraften har en installerad effekt på 2900 MW och den danska 3900 MW. Bilden visar att den svenska vindkraften arbetar med en effektivitet på ca 12 % av den installerade effekten och den danska vindkraften levererar knappt 2 % av sin installerade effekt. Den svenska vattenkraften rullar på nästan för fullt, den har en installerad effekt på 16200 MW och ger nu nästan 80 %. Den utskällda svenska kärnkraften som "alltid står still" har en installerad effekt på 9400 MW och levererar alltså i dagsläget 75 % av sin installerade effekt.

Sammanställning av effektiviteten:

Vattenkraft: 80 %

Kärnkraft: 75 % 

Svensk vindkraft: 12 %

Dansk vindkraft: 2 %

En viktig sak som man kan läsa ut av bilden ovan är att Danmarks hela behov av elkraft i princip täcks av kol/värmekraft. Skälet är givetvis att man i Danmark planeringsmässigt måste räkna med att vindkraften levererar noll, vilket den i princip gör i ovanstående situation. Planeringen i det danska elnätet bygger också rutinmässigt på att vindkraften faktiskt förväntas ge noll effekt. I Sverige är motsvarande planeringsvärde 6 % av den installerade effekten. Att värdet i Sverige är marginellt högre beror sannolikt på en större utspridning av snurrorna så att man i praktiken alltid har har en liten gnutta vind någonstans, varvid man kan ta en större risk.

Man ska då veta att kolkraft är en mindre bra reglerkraft för vindkraft. Ett kolkraftverk i beredskapsmod bränner stora mängder olja för att snabbt kunna startas när det slutar blåsa. Vinsten för miljön är därför marginell.  Det är också därför som tyskar och danskar med mycket vindkraft är ute efter den svenska vattenkraften som reglerkraft.

Ovanstående siffror borde ge ett rimligt svar på varför vindkraft inte kan ersätta bas- och/eller reglerkraft. Intermittensen är hög och leveranserna av vindel är alldeles för opålitliga.

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information


FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter, 20 kr per st. - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märkena med inbetalningsavi.

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design