Sök
Nyhetsnotiser
Obekväma sanningar
2014-09-02 08:36

I artikeln listas 13 obekväma sanningar för den heliga kon, vindkraft, som kan inte bortses ifrån i kommande förhandlingar.

Matnyttigt från SKGS
2014-09-01 22:06
Okunniga och populister använder Tyskland som ett exempel för att mana till utbyggnad av vindkraft. Vindkraften är väl utbyggd i Tyskland, men konsekvenserna är omfattande. Vi behöver inte göra om samma sak i Sverige.Vilka är alternativen?Informativt!

S vill ta bort det kommunala vetot
2014-09-01 08:24

Om Socialdemokraterna vinner riksdagsvalet nu 2014, kommer de att ta bort det kommunala vetot om vindkraft. Det vill säga kommunen kan inte sätta stopp för en vindkraftsetablering.

Besök vid vindkraftverk
2014-09-01 08:17

"Var nästan lite kusligt att stå där och titta uppåt, höra ljudet från dem."

Lena Arvidsson blogg


Dålig investering
2014-09-01 08:14

Skellefteå Kraft vill satsa omkring en halv miljard kronor på en fjärde etapp i vindkraftparken i Blaiken. Men flera andra aktörer har redan dragit sig ur sina vindkraftsprojekt då branschens egna utredningar visar att vindkraft är en dålig investering.

Mindre fossilbränsle – mer förnybart
2014-08-31 08:24
En klok energipolitik måste styra mot minskad fossilbränsleanvändning och mer förnybart, men göra det på ett sätt som inte äventyrar industrins energiförsörjning och vårt transportbehov.

Magnus Svensson, Centerpartiet
Miljöpartiets politik hotar basindustrin i Ångermanland
2014-08-31 08:16
Stoppa vindkraften
2014-08-31 08:08
Miljökonsekvenserna blir omfattande när många områden i landet alltmer börjar likna ett tivoli.

Spadtag för Sveriges första privata solelspark
2014-08-31 07:51
På fredag den 29 augusti togs det första spadtaget i byggandet av Sveriges första privatägda solelspark.

Nej till vindkraft i Dunker och Gryt
2014-08-30 17:46

Det finns inga fördelar alls med vindkraft i Dunker, enbart nackdelar! Ska Flen och Gnesta vara attraktiva landsbygdskommuner så innefattar det INTE 
vindkraft! Satsa på solceller och solfångare i stället.

SN


En ögonblicksbild av vindkraftens problematik

 

 

Kraftlägesredovisningen vid Svenska Kraftnät har de senaste veckorna bjudit på en varierande och informativ läsning. Vindkraften har generellt sett varierat kraftigt mellan i det närmaste noll i effektivitet, och upp till normalvärden för vindkraft, alltså kring 20 % effektivitet. Ovanstående bild är tagen vid lunchtid 2012-02-10.

Den svenska vindkraften har en installerad effekt på 2900 MW och den danska 3900 MW. Bilden visar att den svenska vindkraften arbetar med en effektivitet på ca 12 % av den installerade effekten och den danska vindkraften levererar knappt 2 % av sin installerade effekt. Den svenska vattenkraften rullar på nästan för fullt, den har en installerad effekt på 16200 MW och ger nu nästan 80 %. Den utskällda svenska kärnkraften som "alltid står still" har en installerad effekt på 9400 MW och levererar alltså i dagsläget 75 % av sin installerade effekt.

Sammanställning av effektiviteten:

Vattenkraft: 80 %

Kärnkraft: 75 % 

Svensk vindkraft: 12 %

Dansk vindkraft: 2 %

En viktig sak som man kan läsa ut av bilden ovan är att Danmarks hela behov av elkraft i princip täcks av kol/värmekraft. Skälet är givetvis att man i Danmark planeringsmässigt måste räkna med att vindkraften levererar noll, vilket den i princip gör i ovanstående situation. Planeringen i det danska elnätet bygger också rutinmässigt på att vindkraften faktiskt förväntas ge noll effekt. I Sverige är motsvarande planeringsvärde 6 % av den installerade effekten. Att värdet i Sverige är marginellt högre beror sannolikt på en större utspridning av snurrorna så att man i praktiken alltid har har en liten gnutta vind någonstans, varvid man kan ta en större risk.

Man ska då veta att kolkraft är en mindre bra reglerkraft för vindkraft. Ett kolkraftverk i beredskapsmod bränner stora mängder olja för att snabbt kunna startas när det slutar blåsa. Vinsten för miljön är därför marginell.  Det är också därför som tyskar och danskar med mycket vindkraft är ute efter den svenska vattenkraften som reglerkraft.

Ovanstående siffror borde ge ett rimligt svar på varför vindkraft inte kan ersätta bas- och/eller reglerkraft. Intermittensen är hög och leveranserna av vindel är alldeles för opålitliga.

Kommentarer

blog comments powered by Disqus
Information


FSLs dekal. Klistermärke, 10 cm i diameter, 20 kr per st. - beställes via fsl@landskapsskydd.se. V.g. uppge namn och adress så sänder FSL märkena med inbetalningsavi.

Vindkraften - är den värt sitt pris?
Vill Du köpa bok om vindkraft? Sätt in 125 kronor på plusgirokonto 155 79 30 – 3. Bengt Lindhé Förlag och ange tydlig postadress.

Twingly Blog Search link:http://www.landskapsskydd.se/ sort:published Inlänkar 3
Design och teknisk lösning Vema Interactive Design